pikler játéktér

 

Játék és mozgás biztonságban, szabadon

A Pikler JátékTér egy csoportos szülő-gyermek program, amely dr. Pikler Emmi gyermekorvos kisgyermek-nevelési szemléletén, az önálló mozgás és játék jelentőségéről vallott nézetein és több évtizedes tapasztalatán alapul.
A Pikler-szemlélet és pedagógiai gyakorlat lényege, hogy a gyermekek a szép és harmonikus mozgást, a különböző mozgásformákat a maguk választotta módon és tempóban önállóan tanulják meg.

A kisgyermekek tele vannak kíváncsisággal, kísérletező kedvvel és ötletekkel. Miközben felfedezik a körülöttük lévő világot, fontos összefüggésekre bukkannak rá, rengeteget tanulnak önálló mozgásuk és játékuk során. Játékuk önálló felfedezés, ami során saját ötleteiket, terveiket valósítják meg, próbálgatnak, gyakorolnak és tanulnak a játéktevékenységükből.

Mi ezt a tanulási folyamatot támogatjuk és kísérjük egy olyan mozgás- és játéktér kialakításával, amely egyszerű és biztonságos, ugyanakkor a kisgyermekek számára a kísérletezés és a felfedezés lehetőségét kínálja. A térben látszólag nem maguk az eszközök, játékok izgalmasak, hanem az önálló és változatos tevékenység, amelyre a gyerekeket késztetik.
Az alkalmak során ezt követjük figyelemmel, csodáljuk a szülőkkel együtt, erről gondolkodunk és beszélgetünk.


A JátékTér története

A JátékTér megalkotója Magda Gerber magyar származású, Amerikában élő pedagógus volt, aki a Pikler Emmi által kidolgozott gyermeknevelési szemlélet segítségével támogatta a kisgyermekes szülőket 1978-tól. Később Németországban és Ausztriában is népszerűvé vált ez a szülő-támogatási forma.
A Pikler Ház 2002-től szervez ilyen sajátos szemléletű szülő-gyerek csoportokat 6 és 24 hónap közötti kisgyermekek és szüleik számára. A gondosan kialakított játék- és mozgástérben a gyermekek a felnőtt beavatkozása nélkül, saját kezdeményezésükre játszhatnak, mozoghatnak.
A szülők figyelik gyermekük tevékenységét, s a csoportvezetőkkel meg is beszélhetik a látottakat.

A csoportvezetők egyfajta modellként szolgálnak a gyermek önálló tevékenységének a támogatásához, a gyerekkel való kommunikációhoz. Tapasztalataink szerint a Pikler JátékTér látogatása nyitottabbá teszi a szülőket a csecsemő és kisgyermek sokrétű kompetenciájának a felismerésére. A megismert pikleri szemléletmód sok szülőt hozzásegít, hogy kapcsolata gyermekével gazdagabbá, békésebbé váljon.

 

 

Galéria

 
 

Kiknek és mikortól ajánljuk?

Szeretettel várjuk szülő-gyerek csoportjainkba 6 hónapos kortól 2 éves korig a guruló, kúszó, mászó, tipegő  gyerekeket és szüleiket, akik még nem részesülnek intézményes nevelésben (bölcsőde, családi napközi). Szívesen látjuk az eltérő fejlődésű gyerekeket is. Csoportjainkba vegyes életkorú gyerekeket várunk, és csoportonként maximum 7 gyermeket tudunk fogadni.


A JátékTér program felépítése

A program általában 6-8 hetes turnusokban indul folyamatosan, 9 csoportban fogadjuk a gyerekeket. Ha a gyermek számára fenntartott helyet egy turnuson belül négy alkalommal sem tudják igénybe venni, a következő turnusra való jelentkezésnél az elsőbbséget - a várólistára való tekintettel - nem tudjuk biztosítani.

 A turnusok kezdete előtt egy Előzetes szülői tájékoztatót tartunk az újonnan bekapcsolódó szülőknek, amelynek időtartama 1-1,5 óra. Ezen a tájékoztatón lehetőség van megismerkedni a JátékTér programmal, a speciálisan berendezett térrel és az általunk kínált játékokkal. 

A JátékTér programban való részvétel feltétele az előzetes tájékoztató alkalmon való szülői jelenlét! 

A turnus teljes összegét az előzetes tájékoztatón, vagy legkésőbb a turnus első két hetében a Pikler Házban, készpénzben lehet befizetni. Amennyiben ez nem történik meg, a gyermek helyét a nagy érdeklődésre való tekintettel nem tudjuk fenntartani.

Első alkalommal már a kialakult csoportokban várják a JátékTér-vezetők a szülőket és a gyerekeket. Az alkalmak időtartama 1 óra, ám természetesen egyénileg hamarabb is be lehet fejezni a játékot aznapra, a gyermek hangulatától vagy szükségleteitől függően. 

Minden turnus végén egy személyes beszélgetésre biztosítunk alkalmat az egyik JátékTér vezetővel. Ezt az alkalom a SzülőkTere.
A SzülőkTere célja egy személyes beszélgetés, a JátékTérben látottakról-tapasztaltakról tudunk együtt gondolkodni a szülővel. Ezen az alkalmon gyermekek nélkül lehet részt venni. Meghatározott ideje fél óra, a JátékTér alkalmaknak megfelelő, vagy ahhoz közeli, előre egyeztetett, délelőtti időpontban.


Mi a szülő szerepe a JátékTérben?

Ebben a térben a szülők számára a földön lévő, kényelmes párnákat kínálunk ülőhelyül, ahonnan figyelemmel követheti és szemlélheti gyermeke játékát, és nyugodt jelenlétével biztonságot nyújthat számára.
A szülőket arra kérjük, hogy a JátékTér-vezetőkkel együtt várják nyitottsággal gyermekük kezdeményezéseit, ötleteit és gyermekük játékának megfigyelőként legyenek részesei. Ezzel lehetőséget adunk a gyerekeknek arra, hogy saját ötleteiket, elképzeléseiket valósítsák meg.

A JátékTér fizikai adottságai miatt kérjük, hogy a gyerekeket egy szülő kísérje!
Amennyiben a másik szülő is szívesen részt venne a progamon, kérjük, előre egyeztessenek a JátékTér-vezetőkkel!


Mit viseljen a gyermek a JátékTérben?

A szabad mozgás és játék támogatásához kényelmes ruhát ajánlunk, ami nem lóg, nem feszül és nem akadályozza a gyermeket abban, hogy kedve szerint mozogjon. A mezítláb mozgásnak és játszásnak több előnye is van: biztonságos, nem tapad a gyermek talpa, kapaszkodni tud a lábujjaival, ami által megfigyelhető, hogy milyen fontos szerepet játszik, milyen aktív a lábfej a mozgások során.


Hogyan játszanak a gyermekek együtt a JátékTérben?

A legtöbb kisgyerek eleinte csak érdeklődve figyeli társai játékát, később kezdik utánozni, ellesni egymás ötleteit. A nagyobbak gyakran már tudatosan keresik a másik gyermek társaságát, együtt ülnek be a ládába, bújnak az alagútba vagy a kukucs-lyukba.

Sok gyermek tölti eleinte a szülő ölében ülve szemlélődéssel a rendelkezésre álló idő rövidebb-hosszabb részét ebben az új környezetben. Nyugodtan megvárhatjuk, amíg megszületik benne a döntés, hogy egy játék vagy valami más élmény kedvéért elhagyja a szülő biztonságos ölét.

A játék közben a szülők rábízhatják a JátékTér-vezetőkre,  hogy megítéljék, mi zavarhatja vagy veszélyeztetheti a gyerekek biztonságát és jóérzését.


Mit tegyek, ha a gyermekemet más gyermek bántja, vagy ő bántja a másikat?

Bár a gyermekek többnyire tapintatosan közelednek egymáshoz, és az apróbb konfliktusokat maguk is megoldják békés úton, előfordulhatnak olyan helyzetek, amiben a felnőttnek közbe kell lépnie.
A JátékTér-vezetők feladata és felelőssége ezeknek a nehéz helyzeteknek a békés kezelése és megoldása, amely felelősséget a szülők ilyenkor bizalommal átadhatnak nekik.


Ki kell lépnem a szobából. Rábízhatom-e a gyermekemet a JátékTér-vezetőkre?

Arra kérjük, hogy a szobát ne hagyja el anélkül, hogy arról szólt volna gyermekének! 
Fontos, hogy mindig tudjon róla gyermeke és az egyik JátékTér-vezető, hogy mikor és miért megy ki a szobából. Természetesen azt a gyermeket, aki megérti és elfogadja, hogy bent maradjon, amíg például anyukája kiszalad a mosdóba, nyugodtan rá lehet bízni a JátékTér-vezetőre.


Lehet-e enni, inni a játék közben?

Ha szomjas a gyermek, akkor azt ajánljuk, hogy inkább a szülő ölében, vagy mellé ülve igyon.
Az innivalót nem viheti magával a játékok közé. Ha esetleg a gyermek megéhezik játék közben, akkor a szomszédos kisszobában akár ölben, akár az általunk kínált etetőpadban elfogyaszthatja tízóraiját.


A játék végén...

Az alkalmak végén, az idő leteltével a JátékTér-vezetők összerendezik, elpakolják a játékokat. Ha a gyerekek spontán módon bekapcsolódnak a pakolásba, annak örülünk, de nem gondoljuk feladatuknak, hogy rendet tegyenek maguk után. A nagyobb gyerekek számára esetleg már természetes, hogy szüleikkel együtt elpakolnak a játék végén.
Kérjük, hogy mikor a játék közben (az idő letelte előtt) a JátékTér-vezetők újrarendezik a játékokat, akkor a szülők ebbe még ne kapcsolódjanak be!


Tanácsadásra is van lehetőség?

A JátékTér alkalmakon elsősorban a gyerekek játékát figyeljük, kísérjük, és arról beszélgetünk. 
A programot a SzülőkTere személyes beszélgetés zárja, amely során lehetőség van arra, hogy fél órában a szülő a JátékTér-vezetővel a JátékTérben tapasztaltakról beszélgessen, esetleg egy JátékTérhez kapcsolódó kérdésről együtt gondolkodjanak.
Az otthonról hozott gyermekneveléssel kapcsolatos kérdések, dilemmák és nehézségek megbeszélésére a Szülő-konzultációt javasoljuk, amely keretében lehetőség van a Pikler-Ház szakembereivel való egyéni konzultációra és tanácsadásra.


Időpont, helyszín és a program ára

 Csoportjainkban hétköznap délelőttönként
előre egyeztetett időpontban fogadjuk a gyerekeket és a szülőket.

A 2019-2020-as nevelési évben 4 turnust szervezünk:

az első szeptember 16-tól november 8-ig tart
a második november 11-től január 31-ig,
a harmadik február 3-tól április 3-ig,
az utolsó pedig április 6-tól június 8-ig

Cím: 1022 Budapest, Lóczy Lajos u. 3.

 


A turnusok hossza a munkaszüneti napok és a pihenőnapok szerint változik.

A hat alkalomból álló turnus ára: 12.600,- Ft
A hét alkalomból álló turnus ára: 14.700,- Ft
A nyolc alkalomból álló: 16.800,- Ft
A kilenc alkalomból álló pedig: 18.900,- Ft

 
 

JELENTKEZÉS

Jelentkezni a lap alján található gombra kattintva lehet.
A nagy érdeklődésre való tekintettel jelentkezése várólistára kerül.
Amennyiben a csoportokban felszabadul hely, és Önre kerül a sor, munkatársunk azonnal felveszi Önnel a kapcsolatot a jelentkezési lapon megadott elérhetőségein. 
Megértését és türelmét köszönjük.