Teret adunk a szabad fejlődésnek

 
 

A Nemzetközi Pikler Emmi Közalapítvány 2006 őszén indította el a bölcsődéjét, amelynek jelenlegi fenntartója az OMSZI Nonprofit Kft.

A gyerekek és a szülők igényeihez alkalmazkodó bölcsődénk keretét a pikleri szemléletmód és pedagógiai gyakorlat adja.
Ez a nevelési kultúra kiemelt jelentőséget tulajdonít a felnőtt és a kisgyermek kölcsönös tiszteleten alapuló partneri kapcsolatának, a gyerekek kezdeményezésére, önálló aktivitására épít, egyéni képességeit és kompetenciáját tiszteletben tartva.

Kisgyermek-nevelőink attitűdjét tapintat, kivárás és gyengéd odafordulás jellemzi, gesztusaik türelmesek, mozdulataik finomak, hiszen tudják, hogy a gyermek önmagáról kialakított képét, önbecsülését meghatározza, ahogyan őt látják, ahogyan gondoskodnak róla. Célunk, hogy a gyermek a szülőtől távol töltött időben is jól érezze magát, önálló, derűs és kreatív személyiségének fejlődését támogassuk.

                         

                      

 
 

Szombaton megünnepeltük a Pikler Bölcsőde 10 éves születésnapját!

Az emeletre felkúszó idővonalra ráírtuk összes régi és új bölcsődésünk nevét.
Majdnem száz név mellé került rajz is, ami mutatja, hogy milyen sokan vettek részt a találkozón. Hálásak vagyunk az Eszterlánc együttesnek, hogy a borongós időben is vállalták, hogy részt vesznek a közös ünneplésen.

Az igazi születésnapi hangulatot a szülőknek köszönhetjük, akik különleges tortákkal és ajándékokkal lepték meg a bölcsődét. Őszintén meghatódtunk.

A bölcsődében dolgozók nevében - akik közül sokan a kezdetektől itt vannak - Kelemen Jutka írta le gondolatait.


Kedves "Pikleres Szülők"!

Köszönjük, hogy velünk ünnepeltetek szombaton. A felhős idő ellenére nálunk ragyogott a Nap.

Jó volt a szeretetben fürdeni, hiszen ugyanúgy örültetek nekünk, mint mi nektek. Jó volt átélni azt a lelkesedést, ahogy elhoztátok a bölcsődébe a mostani bölcsődéseink mellett a már óvódás és iskolás gyermekeiteket is.

Jó volt újra látni a gyerekeket. Nagy élmény volt, hogy mennyi emlékük van a bölcsődében töltött időszakról, amiben nektek is nagy részetek van, hiszen még évek múltán is beszélgettek velük, és emlékeztek együtt arra, ami a bölcsődés évek alatt történt. Az emlékek felidézése, a közös élmények újbóli átélése szebbé, varázslatosabbá tette a hétvégénket és a hétköznapjainkra is nagy hatással van.

Ez a nap nemcsak nekünk itt dolgozóknak adott felejthetetlen élményt, hanem erőt adtatok az éppen most beszokó gyermekek szüleinek is. Biztosan ti is emlékeztek az első hetekre, a bizonytalanságra, hogy vajon milyen is lesz ide járni. Ezért szeretném egy mostani szülő gondolatával befejezni és kifejezni a köszönetünket, azért, hogy ránk bíztátok a gyermekeiteket. "Jó látni, hogy ilyen sokan visszajöttek és, hogy ilyen jól érzik magukat. Jó hogy ilyen helyre járhat a gyermekem"

Kelemen Jutka

 


 

Támogassa Ön is a Pikler Bölcsődét!

 


Nagyon köszönünk minden eddigi támogatást, amivel hozzájárult a Pikler Bölcsőde fejlesztéséhez.

A Lóczy Alapítvány a Gyermekekért alapítvány számára felajánlott 1%-os támogatásokat és adományokat idén a Pikler Emmi Bölcsőde udvarának gumiburkolatára fordítjuk.

 

A Lóczy Alapítvány a Gyermekekért bankszámlaszáma: 
1020 0830-3231 5633-0000 0000

Adószáma: 18042876-2-41

 

Szülők – rólunk

 
Ahogyan a gondozónők beszélnek a gyerekekkel (és a gyerekek is egymással), azt nem a hierarchia határozza meg – ez egyenrangú kommunikáció, tisztelet van benne és kölcsönösség.
— Sári
Itt nincs tekintélyelvű nevelés: partnerként kezelik a gyereket. Nincs hangos szó, még a beszélni nem tudó gyerekkel is találnak megoldást nehéz helyzetben. A bölcsiben a gondozónők mellette vannak, de nem helyette cselekednek. Amit meg tud csinálni, azt megcsinálhatja magától.
— Bori
 
 

Galéria

 
 

 
Leginkább a többi gyerekkel való viszony kialakításában segít a bölcsőde. Megerősíti abban, hogy ha ki tudja fejezni az érzésit, az hasznára válik. Otthonosan mozog gyerekek és felnőttek között, bizalommal fordul hozzájuk, kérdez, mesél. A határokat persze feszegetnie kell – ebben az életkorban ez a legfőbb elfoglaltság talán, de ezt a gondozónők is fantasztikus türelemmel kezelik.
— Eszter
 


Elérhetőség

1022 Budapest, Lóczy Lajos u. 3.
06 20 537 0920

bolcsode@pikler.hu