AZ INTÉzet ALAPÍTÁSA 

Pikler Emmi tíz éves gyermekorvosi praxisát követően 1946-ban vált a budai Lóczy Lajos utcában létrehozott csecsemőotthon vezetőjévé. Csecsemő- és kisgyermeknevelési szemléletének pedagógiai gyakorlatát a családok körében szerzett tapasztalatára támaszkodva dolgozta ki.
Ennek eredményeként a csecsemőotthonban sikerült - a jó gondozónő-gyerek kapcsolat és a gyerekek szabad aktivitása révén -, a gyermekek egészséges személyiségfejlődését megalapoznia, elkerülni a hospitalizmus néven ismert intézeti károsodást. Később az Egészségügyi Világszervezet segítségével létrejött utóvizsgálat is ezt igazolta.

 

Dr. Pikler Emmi

______

Pikler Emmi 1946-tól a Lóczy Lajos utcai csecsemőotthon vezetője, aki újszerű csecsemő- és kisgyermeknevelési módszertant dolgozott ki. 

 

világhír

Az intézet 1961-ben Módszertani Csecsemőotthon, 1964-ben az Egészségügyi Minisztérium Csecsemő- és Kisgyermekgondozási és Nevelési Módszertani Intézete lett. 1970-ben a minisztérium megbízta az intézetet a magyarországi csecsemőotthonok szakmai felügyeletével, neve Csecsemőotthonok Országos Módszertani Intézetére változott.  1986-ban az intézet felvette Pikler Emmi nevét.  1998-tól az intézetet a Nemzetközi Pikler Emmi Közalapítvány működtette.  A hivatalos névváltozások mellett Magyarországon és külföldön is legtöbben "Lóczy" néven ismerik.

Hírnevét világszerte Myriam David, gyermekpszichiáter és Geneviève Appell, gyermekpszichológus könyve alapozta meg (M. David - G. Appell: Lóczy ou le maternage insolite, 1973. magyarul lásd: Kiadványaink), amelyet azóta több nyelvre lefordítottak.  Évtizedek óta világszerte Magyarországra érkező szakember keresi fel az egykori Pikler Intézetet, a mai Pikler Házat.

 

az intézmény funkciói 

 

Gyermekotthon

(1946 - 2011)
Rászoruló csecsemők és kisgyermekek gondozása, nevelése 3, illetve 7 éves korig.


Pikler Emmi Bölcsőde

(2006 -)


Pikler JátékTér csoportok

(2002 -)


Konzultáció, tanácsadás kisgyermekes szülőknek

(2007 -)


Tudományos munka

(1966 -)
A pikleri elvek szerint nevelt gyermekek fejlődésének kutatása, a gondozási, nevelési módszerek részletes elemzése.


Oktatás

(1998 -)

Belföldi és külföldi szakemberek számára tanfolyamok, egyéni továbbképzések, konferenciák szervezése.

 
 

A pikler intézet vezetői:
 

1946 - 1978: dr. Pikler Emmi

1979 - 1991: dr. Falk Judit

1991 - 1998: dr. Püspöky Gabriella

1998 - 2011 : Tardos Anna